Να το πεις ή να μην το πεις;
«Λίγα πράγματα μπορούν να βοηθήσουν κάποιον τόσο, όσο να τον καταστήσεις υπεύθυνο και του δείξεις ότι τον εμπιστεύεσαι»- Μπούκερ Ουάσιγκτον
Αυτή την εποχή, όλοι μας λίγο πολύ θέτουμε διάφορους στόχους που θέλουμε να πετύχουμε μέσα στην χρονιά.
Και γεννάται το ερώτημα: “Να τους κοινοποιήσω σε κάποιους φίλους; Και σε τι θα με βοηθήσει αν μοιραστώ τις σκέψεις και τα σχέδιά μου;”
Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις. Και ως συνήθως παντού υπάρχουν υπέρ και κατά. Εξαρτάται που λέμε.
Ας δούμε μερικά …
ΥΠΕΡ:
1. Σε καθιστά πιο υπεύθυνο
Η «πίεση» των άλλων (συνήθως) μας ωθεί σε συμπεριφορές. Δυσκολεύεσαι να εγκαταλείψεις για να αποφύγεις την «κριτική», να μην φανείς «κιοτής», ανακόλουθος και φαφλατάς (μόνο λόγια). Δεν θέλεις να απογοητεύσεις
Έτσι η κοινοποίηση των στόχων μας, ιδιαίτερα σε κοινό που μας υποστηρίζει, φαίνεται να λειτουργεί θετικά και λειτουργεί ως μοχλός ενεργοποίησης και συνέχιση της προσπάθειας
2. Η ανακοίνωση/ δημοσίευση των στόχων τους κάνει πιο υπαρκτούς, πιο αληθινούς.
Το να κρατάμε τα σχέδιά μας μέσα μας, τα κάνει πιο αφηρημένα, πιο αόρατα. Όταν τα κοινοποιείς, τα φανερώνεις, τα εξωτερικεύεις, τα κάνεις πιο ορατά. Τα μετατρέπεις από απλές σκέψεις, σε σχέδια «επί χάρτου».
3. Η κοινοποίηση/ γνωστοποίηση ενός πλάνου σε κρατάει εστιασμένο, στοχοπροσηλωμένο.
Ο φόβος του να φανείς δημοσίως ανακόλουθος σε κρατάει σε εγρήγορση. Αν γενικώς δυσκολεύεσαι να ξεκινήσεις, να συνεχίσεις ή να ολοκληρώσεις τις προσπάθειές σου, η δέσμευση σου απέναντι σε κάποιον άλλο αποδεικνύεται ευεργετική.
4. Σε κινητοποιεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα
Η μακρόχρονη κινητοποίηση και προσπάθεια είναι δύσκολη υπόθεση για τους περισσότερους. Ξεκινάμε φουριόζοι αλλά δυσκολευόμαστε να κρατήσουμε το πόδι πατημένο στο γκάζι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Όταν κάποιοι μας περιμένουν να φτάσουμε κάπου, αυτό είναι ένα έξτρα κίνητρο να συνεχίσουμε την πορεία μας.
Είπαμε όμως ότι η κοινοποίηση των στόχων μας έχει και …
ΚΑΤΑ:
1. Μας αγχώνει.
Κάποιοι αγχώνονται υπερβολικά με το τι θα πουν οι άλλοι. Δεν θέλουν να εκτεθούν, να φανούν λειψοί και ανεπαρκείς. Αν φοβάσαι τη δημόσια έκθεση και κριτική, τότε ίσως είναι καλύτερα να κρατήσεις τα σχέδιά σου μόνο για σένα (μυστικό) ή εμπιστεύσου τα μόνο στον καλύτερό σου φίλο.
2. Οι άλλοι μπορεί να μας σαμποτάρουν
Μερικοί καλοπροαίρετα (γιατί δεν θέλουν να απογοητευτούμε, να πληγωθούμε, να ρισκάρουμε) και μερικοί κακοπροαίρετα γιατί δεν θέλουν να μας δουν να πετυχαίνουμε. Για διαφορετικούς λόγους αλλά το κακό μπορεί να γίνει, ανεξάρτητα από τις προθέσεις. Μερικοί δεν θέλουν να μας δουν να αλλάζουμε, να απομακρυνόμαστε από αυτούς, να βελτιωνόμαστε. Κάποιοι άλλοι φοβούνται, ότι μια δική μας επιτυχία, αναδεικνύει τις δικές τους αδυναμίες. Με το να παραμένουμε ίδιοι, «δικαιολογεί» και τη δική τους ακινησία και ατολμία. Νοιώθουν άβολα όταν προοδεύειςγια αυτό (συνειδητά ή ασυνείδητα) προσπαθούν να σε αποθαρρύνουν και να σε αποσυντονίσουν.
Μια «απλή και αθώα» ερώτησή τους, όπως «Είσαι σίγουρος ότι είναι αυτό που θέλεις; Μήπως δεν είναι η κατάλληλη στιγμή; » , εύκολα μπορεί να σε γεμίσει με αμφιβολίες και ανασφάλειες.
3. Η δημοσιοποίηση των στόχων μας, ίσως, επιδράσει αρνητικά πάνω μας.
Τα αρχικά μπράβο που λαμβάνουμε μπορεί να μας «ξεφουσκώσουν», να χάσουμε την ορμή να συνεχίσουμε με τον ίδιο (αρχικό) παλμό και ενθουσιασμό.
Άρα, τι πρέπει να κάνουμε;
Να γνωστοποιήσουμε ή όχι; Να μοιραστούμε τους στόχους μας ή να τους κρατήσουμε μέσα μας, κρυφούς;
Εξαρτάται …
κυρίως από σένα. Εξαρτάται από το χαρακτήρα σου, από το τι σε παρακινεί και τι σε αποθαρρύνει, από το τι σου δίνει δύναμη και αέρα στα πανιά σου και από το τι σε κρατάει εστιασμένο και αποφασισμένο να πραγματοποιήσεις τους στόχους που βάζεις και τα όνειρα που έχεις. Επίσης εξαρτάται και από το σε ποιούς εμπιστεύεσαι τα πλάνα σου.
Βασικά δοκίμασε και με τους δύο τρόπους. Βρες τι λειτουργεί θετικά σε σένα και πράξε ανάλογα. Σημασία έχει με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να μπορέσεις να ολοκληρώσεις την πορεία που θέλεις ή να φτάσεις όσο πιο μακριά μπορείς. Μην αγχώνεσαι αν οι άλλοι θα σε συμπαθήσουν ή θα σε ζηλέψουν. Στο τέλος της μέρας εσύ θα είσαι κερδισμένος ή χαμένος. Για αυτό επέλεξε στρατηγικές που σε βοηθούν. Βεβαίως, μη ξεχάσεις να ευχαριστήσεις αυτούς που θα σου συμπαρασταθούν και να συγχωρέσεις αυτούς που «μούτρωσαν» ή χλεύασαν.
Προσωπικά έχω χρησιμοποιήσει και τις δυο τεχνικές (της και τη μη δημοσιοποίησης). Αλλού πήγα καλύτερα αλλού χειρότερα. Αλλού βρήκα συμπαραστάτες, αλλού μου έβαλαν τρικλοποδιές. Θεωρώ και από τις δυο καταστάσεις βγαίνω κερδισμένος ή στην χειρότερη μαθαίνω καλύτερα τον κόσμο και τον εαυτό μου.
Πριν λίγες μέρες δημοσιοποίησα στη σελίδα μου το 10στόχοι για το 2019.
Έλαβα αρκετά θετικά και ενθαρρυντικά σχόλια και μηνύματα. Αρνητικά ευτυχώς δεν μου έστειλαν. Ευχαριστώ σε κάθε περίπτωση.
Ήδη ξεκίνησα να βάζω σε εφαρμογή μερικά πράγματα. Δείτε παρακάτω ένα από αυτά.