Κάνε αυτό που αγαπάς!
Προφανώς και όλοι οι άνθρωποι, αν ήταν στο χέρι τους θα επέλεγαν να κάνουν (επαγγελματικά) κάτι που πραγματικά αγαπάνε. Η αλήθεια, όμως, είναι, ότι ελάχιστοι κάνουν αυτό που πραγματικά αγαπούν. Για διάφορους λόγους, η πλειοψηφία των ανθρώπων καταλήγει να ασχολείται με κάτι που καμία σχέση δεν έχει με αυτό που ονειρεύονταν ή επιθυμούσαν οι ίδιοι να σπουδάσουν.
Γιατί συμβαίνει αυτή η τεράστια ασυμφωνία μεταξύ αυτού που θέλω και αυτού που τελικά κάνω; Ποιες είναι οι μακρόχρονες συνέπειές του και αν αξίζει κάποιος να αλλάξει τα δεδομένα;
Μερικά έφηβοι, επηρεάζονται στην επιλογή καριέρας από εξωτερικούς μόνο παράγοντες (γονείς, κοινωνία, φίλους, μόδα, κόστος, τηλεόραση κ.λ.π.) αγνοώντας ουσιαστικά τις επιθυμίες της καρδιά τους. Ακούνε μόνο της σειρήνες, ή τις «σοφές» συμβουλές των μεγαλυτέρων και συμβιβάζονται με το να βάλουν «ένα τσίγκο πάνω από το κεφάλι τους» - κάποια απασχόληση που τους εξασφαλίζει παραδοσιακά τα αναγκαία προ το ζεις.
Βεβαίως κανένας ζωντανός οργανισμός δεν μπορεί να ζει στην ανασφάλεια. Αλλά ο φόβος της ανασφάλειας που κυριαρχεί στις επιλογές μας είναι πια τόσο κυρίαρχος στις αποφάσεις και στις επιλογές μας που μας καταδικάζει με μαθητική ακρίβεια σε μια ζωή μόνιμης δυσαρέσκειας, απογοήτευσης και καταπιεσμένων ελπίδων και ανικανοποίητων επιθυμιών. Όλα αυτά μας τρώνε καθημερινά την καρδιά, μας σβήνουν το χαμόγελο από τα χείλη και μας κάνουν να σερνόμαστε κυριολεκτικά σου στις δουλειές μας. – παγιδευμένοι και δυστυχισμένοι. Γι αα το επιβεβαιώσουμε, δεν έχουμε παρά να δούμε τους ανθρώπους με μούτρα ξυπνούν για να πάνε στην δουλειά τους κάθε πρωί. Έχουν την έκφραση του θανατοποινίτη. Κανένας ενθουσιασμός στα μάτια τους, μιζέρια στην έκφρασή τους, βαρίδια στα πόδια τους.
Και ενώ μπορεί αυτή η δουλειά να αρκεί για να μας καλύψει το Ζην, δεν μας καλύπτει όμως σε καμία περίπτωση το Ευ Ζην. Καλώς ή κακώς το μεγαλύτερο μέρος της ζωής μας περιστρέφεται και εξαρτάται από την εργασία μας. Αν δεν αντλούμε καμία χαρά, καμία εσωτερική ικανοποίηση, αν δεν μας «εξιτάρει» ούτε στο ελάχιστο, τότε έχουμε εγκλωβιστεί στη χώρα της μόνιμης κατάθλιψης και μιζέριας.
Ο χρόνος μας πάνω στη γη και σε αυτή τη ζωή είναι πεπερασμένος και δυστυχώς σύντομος . Τα χρόνια περνάνε, «πετάνε» θα έλεγα. Κάποια μέρα «ξυπνάμε» έντρομοι και αντιλαμβανόμαστε έκπληκτοι ότι πατήσαμε τα –ήντα και φεύγα. Κοιτάμε πίσω μας και κάνοντας ένα πρόχειρο απολογισμό, διαπιστώνουμε ότι χαραμίσαμε το καλύτερο δώρο που μας δόθηκε ποτέ. Την ευκαιρία να ζήσουμε ευτυχισμένα. Το δικαίωμα στην αναζήτηση της ευτυχίας αποτελεί ένα από τα βασικότερα κομμάτια της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας της Αμερικής και θεμέλιο λίθο του πολιτεύματός τους. Η ευτυχία, και η ευδαιμονία που απορρέει από αυτήν, ήταν κατά την αρχαιότητα πάντα το βασικό ζητούμενο. Η Επικούρεια (και όχι μόνο) φιλοσοφία την εξετάζει, περιστρέφεται γύρω από αυτή και την αναζητεί με σύνεση και μέτρο. Το «Λάβε βιώσας» κρατάει τον άνθρωπο σε ισορροπία και τον προστατεύει από τις υπερβολές. Η ευτυχία αναζητείται μέσα από τη σοφία γιατί οι αρετές εκ φύσεως συγγενεύουν με την ευχάριστη ζωή και η ευχάριστη ζωή είναι αχώριστη από αυτές.
Ας κάτσουμε κάτω και ας αποφασίσουμε ποια πράγματα στη ζωή μας μάς επηρεάζουν σημαντικά προς το θετικό ή προς το αρνητικό. Για πολλούς είναι η εργασία, η οικογένεια, κ.λ.π. Ας αρχίσουμε, έστω και σιγά σιγά, να διορθώνουμε τα λάθη, να βελτιώνουμε τις συνθήκες και να αλλάξουμε τι ς προτεραιότητες. Το απλώς ΖΗΝ είναι μεν το πρώτο βήμα αλλά η συνέχεια πρέπει να στοχεύει αποφασιστικά στο ΕΥ ΖΗΝ. Αλλιώς σπαταλάμε το καλύτερο δώρο που μας δόθηκε. Τη ζωή και την ευκαιρία να ζήσουμε ευτυχισμένοι. Για αυτό ασχοληθείτε επαγγελματικά με κάτι που σας αρέσει, που σας εκφράζει και καλύπτει τις επιθυμίες σας. Δεν μπορείς να είσαι ευτυχισμένος κάνοντας κάτι που σε ψυχοπλακώνει.
Σου αρέσουν τα ζώα; Γίνε θετικός εκπαιδευτής ζώων
Σου αρέσoυν οι προκλήσεις; Γίνε Success Mentor και Εκπαιδευτής Ανάπτυξης Νοητικών Ικανοτήτων
Σύντομα ξεκινούν τμήματα διδασκαλίας- αναζητούνται συνεργάτες.
Πληρ. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.