Δεν είναι ατύχημα, αλλά σχέδιο
Του Γιάννη Α. Αραχωβίτη
Success Mentor- Peak Performance Trainer
Ο εθισμός στην τεχνολογία (τηλέφωνα, κομπιούτερ, ιντερνέτ, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τηλεόραση, ράδιο, παιχνίδια κ.λ.π.) δεν συμβαίνει τυχαίως αλλά αποτελεί την κατάληξη ενός καλοσχεδιασμένου σχεδίου και μιας ύπουλης παγίδας. Όλες αυτές οι συσκευές και τα συστήματα είναι έτσι προγραμματισμένες να σε αιχμαλωτίζουν νοητικά και συναισθηματικά. Κάθε φωτισμός τους, εικόνα, ήχος, γκατζετάκι κ.λ.π. είναι σκοπίμως σχεδιασμένο να εξασκεί «γοητεία» πάνω σου και να σε ελκύει μονίμως κοντά του.
Οι εταιρείες, κολοσσοί της τεχνολογίας, του μάρκετινγκ και της διαφήμισης πληρώνουν κάποια από τα πιο δημιουργικά μυαλά του κόσμου να βρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους να σε κρατούν κολλημένο στην οθόνη και στις πλατφόρμες τους, θυσιάζοντας το χρόνο και την προσοχή σου. Αν συλλαμβάνεις τον εαυτό σου φανατικό οπαδό αυτής της σχέσης, ξανασκέψου το. Ίσως χαραμίζεις τα χρόνο σου, την ηρεμία σου, τα χρήματά σου, τη ζωή σου και ίσως σε αποσπούν από πολύ πιο σημαντικά πράγματα (οικογένεια, πρόοδο, επιτυχία, εξέλιξη).
Η παγίδευση στήνεται αριστοτεχνικά και επιστημονικά. Κάθε φορά που λαμβάνεις μια ειδοποίηση, ένα νέο, μια πληροφορία, μια φατσούλα, ένα λάικ στον εγκέφαλό σου εκκρίνονται διάφορες ουσίες (π.χ. ντοπαμίνη, σεροτόνη) που σε κάνουν να νοιώθεις όμορφα. Με τη συχνή ενεργοποίηση, αυτές οι ουσίες αλλάζουν την λειτουργία του εγκεφάλου σου, ο οποίος απαιτεί μεγαλύτερες δόσεις για να ικανοποιηθεί ώστε να σε καταντά μανιώδη χρήστη και τελικά εξαρτώμενο. Κάτι που με την πάροδο του χρόνου καταλήγει φαύλο κύκλο. ‘Όσο πιο πολύ χρησιμοποιείς, τόσο πιο πολύ το αναζητάς, το έχεις ανάγκη και είναι σχεδόν αδύνατο να δραπετεύσεις, να ξεφύγεις από τα νύχια του.
Αναρωτήσου πώς νοιώθεις σήμερα χωρίς το κινητό σου, χωρίς ιντερνέτ; Το πρώτο πράγμα που ρωτάμε όταν θέλουμε να κλείσουμε τις διακοπές μας σε ένα ξενοδοχείο είναι αν διαθέτει Wi-Fi. Κάθεται η οικογένεια να φάει και όλα τα μέλη της έχουν το κινητό δίπλα από το πιάτο τους και στέλνουν μηνύματα. Μερικοί διασχίζουν τον δρόμο και δεν κοιτούν καν που πατούν απορροφημένοι στο Facebook, twitter κ.λ.π.
Ξέρω ότι όλα αυτά τα ξέρεις και τα σκέφτεσαι. Το κακό είναι ότι δεν βρίσκουμε τη δύναμη να αντισταθούμε και να απέχουμε από την υπερβολική χρήση (σκλαβιά). Προφανώς και η τεχνολογία μας βοηθά σε πολλά πράγματα. Όμως θα πρέπει να προσέχουμε γιατί το τίμημα είναι τεράστιο και μας στοιχίζει καθημερινά.
Αναζητούνται άτομα με διάθεση για εργασία, συνεργασία και ανάπτυξη. Μοναδική ευκαιρία. Πληρ. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.