Η διαφωνία του Κόρακα με τον Τεισία

teisiasΗ τέχνη της ρητορικής

Ο Τεισίας ήταν μαθητής του φημισμένου εξίσου ρητοροδιδάσκαλου και πολιτικού Κόρακα, που είχε διακριθεί τον πέμπτο αιώνα στις Συρακούσες, ως έξοχος δικανικός ρήτορας. Χαρακτηριστική της ρητορικής δεινότητας των δύο ρητόρων, μαθητού και δάσκαλου ήταν η εξής ιστορία, που διηγούνταν στις Συρακούσες:

Όταν ο Τεισίας ήταν νεαρός ακόμη, επισκέφθηκε τον Κόρακα και του ζήτησε να του μάθει την τέχνη της ρητορικής.  Όμως επειδή ακόμη κι αν πουλούσε όλη του την περιουσία δεν θα έφτανε να πληρώσει ούτε τα μισά δίδακτρα συμφώνησαν ότι θα τον πλήρωνε, όμως, μόνο αν τον έκανε καλό ρήτορα και κέρδιζε την πρώτη του δίκη στο δικαστήριο.

Ο Κόρακας δέχτηκε. Ο Τεισίας έγινε, μετά τετραετή διδασκαλία, εξαίρετος πράγματι ρήτορας, αλλά δεν ανελάμβανε να συνηγορήσει σε δικαστήριο, για να αποφύγει την πληρωμή. Ο Κόρακας αναγκάστηκε να καταγγείλει το μαθητή του στα δικαστήρια. Πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε τότε σ’ αυτή τη δίκη, για να παρακολουθήσει τη μονομαχία ανάμεσα σε δάσκαλο και σε μαθητή.

teisias-01

Ας διαβάσουμε την επιχειρηματολογία και των δύο:

Ο Κόρακας εξήγησε στους δικαστές τη συμφωνία, που είχε κάνει με τον Τεισία και τέλειωσε με αυτά τα λόγια: «Και τώρα, ω δικαστές, αποφασίστε. Σας ειδοποιώ όμως, πως μου είναι αδιάφορο τι απόφαση θα βγάλετε. Γιατί είτε τον καταδικάσετε τον Τεισία είτε τον αθωώσετε, εγώ τα λεφτά μου θα τα πάρω»! Οι δικαστές του ζήτησαν να εξηγήσει. Ο Κόρακας συνέχισε: «Αν το δικαστήριο αποφανθεί, πως οφείλει να με πληρώσει ο μαθητής, σύμφωνα με την απόφασή του, θα με πληρώσει φυσικά. Αν όμως αποφασίσετε, πως δεν υποχρεούται να με πληρώσει, τότε ο μαθητής μου θα έχει κερδίσει την πρώτη του δίκη, οπότε, με βάση τη συμφωνία μας, οφείλει να με πληρώσει».

Οι δικαστές έμειναν έκπληκτοι. Αλλά ανέβηκε τότε στο βήμα ο νεαρός Τεισίας και είπε:

«Και εγώ αδιαφορώ για την απόφαση του δικαστηρίου. Γιατί ότι και αν αποφασίσετε, δεν οφείλω καμιά πληρωμή». Στην νέα έκπληξη των δικαστών ο Τεισίας συνέχισε: «Αν το δικαστήριο, δηλαδή, αποφασίσει να μην πληρώσω το δάσκαλο, τότε δεν θα τον πληρώσω φυσικά. Αν όμως αποφασίσετε πως πρέπει να τον πληρώσω, τότε θα έχω χάσει την πρώτη μου δίκη, οπότε, κατά τη συμφωνία μας, δεν του οφείλω πληρωμή»! Οι δικαστές, μη ξέροντας ποιόν να πρωτοθαυμάσουν, το δάσκαλο ή το μαθητή είπαν τότε την παροιμιώδη έκτοτε φράση:

«Εκ κακού κόρακος κακόν ωόν».

(Σύμφωνα με άλλες – μη έγκυρες- πληροφορίες οι δικαστές τελικά διέταξαν τον ξυλοδαρμό και των δύο αντιδίκων, γιατί τους τρέλαναν !)

Πηγές: Οδοιπορικό στη Μεγάλη Ελλάδα, εκδόσεις Πελασγός, Αθήνα 1999

Διαβάστε ακόμη:

Λίγοι άνθρωποι θέλουν να θυσιάζουν πράγματα

successτου Γιάννη Αραχωβίτη

«Η ζωή δεν είναι ένα μικρό κερί. Είναι ένας υπέροχος δαυλός που τον κρατάω τώρα και θέλω να τον κάνω να φωτίσει όσο πιο λαμπερά γίνεται και στο τέλος να έχει καεί πλήρως» Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω

Στην σημερινή πραγματικότητα (και ακόμα χειρότερα στην προ κρίσης εποχής), ελάχιστοι είναι (ήταν) πρόθυμοι να κάνουν τις απαιτούμενες θυσίες που θα τους εξασφαλίσουν την επιτυχία. Λίγοι αφήνουν με άνεση το μεγάλο και άνετο σπίτι για μια γκαρσονιέρα. Λίγοι θα δώσουν την Μερσεντές για ένα Φίατ. Δύσκολα καθυστερούμε την απόκτηση ενός νέου κομπιούτερ. Δύσκολα δεχόμαστε να εργαστούμε κάπου που δεν μας αρέσει ώσπου να αποκτήσουμε τα χρήματα για να κάνουμε την επόμενη κίνησή μας. Αλλά η αδυναμία/ απροθυμία μας να αποχωριστούμε πράγματα και να θυσιάσουμε ανέσεις, ενέργεια και χρόνο μας δημιουργεί συσσωρευμένα εμπόδια και δυσκολίες.

Περισσότερα

Μάθε να ρωτάς! Έτσι βρίσκεις το δρόμο της ανάπτυξης, το κλειδί της επιτυχίας!

queΜία απλή ερώτηση μπορεί να αλλάξει τη ζωή σου

Η ερώτηση είναι ο πιο σημαντικός σύμμαχος στο δρόμο προς την αναζήτηση.

Αυτό το τόσο απλό πράγμα είναι το κλειδί για να ανοίξουμε μια πόρτα άπειρων πιθανοτήτων μπροστά μας. Οι σημαντικές ερωτήσεις δε, είναι αυτές που ξεκλειδώνουν τις απεριόριστες δυνατότητές μας.

Όλες οι μεγάλες αλλά και οι μικρές ανακαλύψεις στον κόσμο, προήλθαν από μία απλή ερώτηση. Στην φιλοσοφία αυτές οι μεγάλες ερωτήσεις είναι "Ποιός είμαι;", "Τι έχω έρθει να κάνω;", ενώ στην επιστήμη συνήθως γίνονται οι ερωτήσεις "τι κρύβεται πίσω από το τάδε φαινόμενο", "Πως μπορώ να κάνω κάτι καλύτερα";

Περισσότερα

Η μεγαλύτερη εφεύρεση του ανθρώπου: Ο ουσιαστικός διάλογος.

Η μεγαλύτερη εφεύρεση του ανθρώπου: Ο ουσιαστικός διάλογος.

Μια από τις μεγαλύτερες «εφευρέσεις» του ανθρώπου είναι η ομιλία, ο διάλογος και η ανταλλαγή απόψεων.

Σήμερα όλοι μας έχουμε τη δυνατότητα να μιλάμε, να γράφουμε και εκφράζουμε τις απόψεις μας με άνεση, ιδιαίτερα με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Και αυτό είναι ένα μεγάλο πλεονέκτημα και κέρδος για την ανθρωπότητα. Πότε; Όταν ο διάλογος είναι ουσιαστικός και ειλικρινής και όταν προσφέρει στην ανθρωπότητα.

Περισσότερα

  • Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

    Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

    Φέτος, είχα την ευκαιρία και την τιμή να εκπροσωπήσω τη χώρα μας σε διεθνείς αγώνες ρητορικής. Κάτι που θα γινόταν για πρώτη φορά, μιας και η χώρα μας, μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, δεν είχε τη δυνατότητα να διαγωνίζεται σε διεθνείς αγώνες των Τ.Μ.Ιnternationals.

    Περισσότερα

  • Μεγάλη Επιτυχία

    Μεγάλη Επιτυχία

    Η μεγαλύτερή μου χαρά, ως SucceesMentor & Top Performance Trainer, είναι να βλέπω τους "μαθητές" μου , να βελτιώνονται και να φτάνουν ψηλότερα μέσα από την συνεργασία μας.

    Περισσότερα

  • International Coach Federation

    International Coach Federation

    O Γιάννης Αραχωβίτης με τον κ. Dave Wondra, PCC, USA,Chairman ICF Global Board



    e-genius.gr ...intelligent web software