Παραγωγικότητα
Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για την παραγωγικότητα. Όμως είναι στ’ αλήθεια παραγωγικός, αυτός που φέρνει σε πέρας μεγάλο αριθμό εργασιών και υποχρεώσεων ή είναι εκείνος, που αφοσιώνεται απόλυτα στο ο,τιδήποτε κάνει, την ώρα που το κάνει και το εκτελεί όσο γίνεται τελειότερα;
Αν ξεκινάτε να κάνετε κάτι, απλά για να τελειώνετε και να ξεμπερδεύετε, στο τέλος είναι πιθανό να έχετε μεν ασχοληθεί με αρκετά, όχι όμως με το καλύτερο αποτέλεσμα και οι μισοτελειωμένες τσαπατσούλικες δουλειές θα συνεχίζουν να σας αγχώνουν.
Αν πάλι είστε απόλυτα προσηλωμένοι σε αυτό που κάνετε, τότε όλα θα γίνουν στην πραγματικότητα πιο γρήγορα, επειδή θα έχουν σωστά ολοκληρωθεί και - το κυριώτερο- θα νοιώσετε την πληρότητα και την χαρά της δημιουργίας και της επίτευξης ενός σκοπού.
Καινούργια ερεθίσματα κάθε μορφής μας βομβαρδίζουν ασταμάτητα στην σύγχρονη ζωή. Κινητά, SMS, e-mail, ειδήσεις στην οθόνη αυτοστιγμεί από κάθε γωνιά της γης και μια πόλη πολύβοη, μας αποσπούν την προσοχή και ο νους αρχίζει να ταξιδεύει μακρυά. Από την άλλη η φιλοσοφία των καιρών τα θέλει όλα εδώ και τώρα και σαν μωρά παιδιά ζητάμε την άμεση ικανοποίηση της κάθε επιθυμίας και ανάγκης. Η πίεση « να τελειώνουμε» γίνεται έτσι επιτακτική εις βάρος της ποιότητας.
Όχι δεν είναι τεμπελιά να δίνετε χρόνο για να μεστώσει κάθε τι σαν καρπός και σαν καλό κρασί. Η συντέλεια του κόσμου δεν θα έρθει, αν το τελικό φινίρισμα απαιτεί μία μικρή καθυστέρηση –εκτός αν είναι μόνιμο, συνειδητό και ηθελημένο σύμπτωμα αναβλητικότητας!
Απολαύστε λοιπόν αυτό που κάνετε, από το πιο ταπεινό έως το πιο σημαντικό και μεγαλόπνοο, από την αναγκαία ρουτίνα έως την γενεσιουργό δημιουργία.
1. Παν μέτρον άριστον. Αναθέστε στον εαυτό σας να κάνει απαρεγκλίτως 3- 5 πράγματα την ημέρα, ανάλογα φυσικά με την δυσκολία και το χρονοβόρο της εκτελέσεως: άλλη ενέργεια χρειάζεσθε για να απαντήσετε σε μέιλ και άλλη για να καταστρώσετε ένα πλάνο για τον πελάτη σας ή να κάνετε ένα προϋπολογισμό. Άλλωστε αν τελειώστε έγκαιρα και σωστά τις τρείς, μπορείτε άνετα να αρχίσετε και κάτι άλλο. Εσείς έχετε το γενικό πρόσταγμα!
2. Χρόνος ίσον χρήμα. Σκεφθείτε πόσο χρόνο θέλετε ή πρέπει να αφιερώσετε σε κάθε υποχρέωση, όταν όμως είστε πραγματικά προσηλωμένοι σε αυτήν. Σκεφθείτε ρεαλιστικά και δώστε χάρη μισής με μίας ώρας, για να μην νοιώθετε σαν να επικρέμεται η δαμόκλειος σπάθη! Ορίστε την ώρα που θα ξεκινήσετε. Όταν περάσει ο προκαθορισμένος χρόνος και δεν έχετε ολοκληρώσει την δουλειά σας, αναρωτηθείτε αν έχετε διαύγεια μυαλού για να συνεχίσετε στο ίδιο θέμα ή μήπως θα πρέπει να αρχίσετε την επόμενη διαφορετική υποχρέωση. Και φυσικά σταθμίστε την σοβαρότητα και αναγκαιότητα της κάθε δουλειάς.
3. Νους ορά και νους ακούει : Πριν αρχίσετε, κλείστε τον υπολογιστή, το κινητό, το ραδιόφωνο, την πόρτα, καθαρίστε από όλα τα περιττά χαρτιά κλπ το γραφείο σας. Δηλαδή κλείστε έξω από το μυαλό σας, ό,τι μπορεί να σας κάνει να αφαιρεθείτε.
4. Δός τι και λάβε τι: έλεγε ο ποιητής Επίχαρμος. Διδάξτε τον εαυτό σας να εργάζεται προσηλωμένα: δουλέψτε 15-30 λεπτά και μετά ανταμειφθείτε με ένα 5λεπτο διάλειμμα για να τεντωθείτε, να πάρετε βαθειές αναπνοές, να περπατήσετε γύρω γύρω, να χαζέψετε έξω από το παράθυρο. Όταν ολοκληρώνετε μια δουλειά, πιέστε ένα καφέ, φάτε κατιτί, απαντήστε σε ένα τηλεφώνημα ή μέιλ, αλλά πάντα μέσα σε προκαθορισμένα χρονικά όρια ανάπαυλας.
5. Χειροκρότημα: έχοντας ολοκληρώσει ένα έργο, σαν αληθινος πιά βιρτουόζος, ρίξτε άλλη μια ματιά και βάλτε την τελευταία πινελλιά . Αν έμεινε κάτι στην μέση, τελειώστε το. Αν περισσεύει χρόνος, καταπιαστείτε με κάτι ακόμη, ακολουθώντας την γνωστή πιά διαδικασία. Αξιολογείστε και ιεραρχείστε τις εργασίες, ώστε κάθε ημέρα να καταστρώνετε το χρονοδιάγραμμα της δουλειάς. Χαρείτε με την ψυχή σας αυτό που κάνετε, μένοντας απόλυτα προσηλωμένοι και επομένως παραγωγικοί. Και όταν, με την ολοκλήρωση του κάθε έργου, πέφτει η αυλαία, τότε δώστε ένα γερό χειροκρότημα στον επιτυχημένο εαυτό σας.