Πως μπορεί ένας Μέντορας να σε βοηθήσει..γιατί είναι τόσος χρήσιμος;

business-success-mentorτου Γιάννη Αραχωβίτη (SuccessMentor)

Κάποια παιδιά ευτύχησαν να έχουν δίπλα τους ένα δάσκαλο, που ήξερε με απέραντη τρυφερότητα και κατανόηση να μεταδίδει γνώσεις, να κατευθύνει χωρίς πίεση και επιβολή τα παιδικά βήματα προς την μάθηση και την δημιουργία, να συμβουλεύει  και να διευκολύνει το πέρασμα από τις όποιες Συμπληγάδες

Μα και ο ενήλικος, που ξεκινά ή επεκτείνει μια δουλειά, σαν το παιδί είναι: για να  προχωρήσει, να αποκτήσει στρατηγική, να ξεπεράσει δυσκολίες, να αναπτυχθεί και να δημιουργήσει, έχει πάντα ανάγκη από την εμπειρία του ειδικού. Όσο εξαιρετικός και αν είναι κάποιος, όσο ιδανικές και αν είναι οι συνθήκες, όσο παραμυθένια ρόδινο και αν προοιωνίζεται το μέλλον, όλοι, μα όλοι ανεξαιρέτως έχουμε ανάγκη από βοήθεια και καθοδήγηση.

Στην εύρεση εργασίας, στην αναζήτηση συνεργατών ή χρηματοδότη, στην προσπάθεια για επαγγελματική αναγνώριση ή για άνοδο στην εργασιακή ιεραρχία, η συμβολή του ειδήμονος, είναι καταλυτική. Ένας μέντωρ μπορεί

  • να μειώσει  την απώλεια χρόνου και
  • την κατασπατάληση ενέργειας,
  • να ελαχιστοποιήσει την ψυχική ταλαιπωρία  με το αναπόφευκτο αποτέλεσμα, την απογοήτευση,
  • να σχηματοποιήσει την πολυπλοκότητα μιας καταστάσεως, κάνοντας την καταληπτή,
  • να διασπάσει το  πρόβλημα στις επί μέρους συνιστώσες, διευκολύνοντας και επιταχύνοντας την λύση.

Και αυτό επειδή

1. «Ανθρώπων έκαστος δύο πήρας φέρει», έλεγε ο Αίσωπος. Ο κάθε άνθρωπος κουβαλά δύο σάκκους, τον ένα έχει κρεμασμένο εμπρός στο στήθος του και τον άλλον, πίσω στην πλάτη. Στον μπροστινό σάκκο βάζει τα σφάλματα και ελαττώματα των άλλων, ενώ τα δικά του είναι στον σάκκο της πλάτης! Εύκολα αντιλαμβανόμαστε τις αδυναμίες και τα λάθη των άλλων, μα πολύ δύσκολα συνειδητοποιούμε πότε εμείς οι ίδιοι σφάλλουμε ή δεν είμαστε σε κάτι ικανοί. Κατακρίνουμε τα ελαττώματα των γύρω, χωρίς να αντιλαμβανόμαστε πως είναι τα δικά μας, που μας ενοχλούν και υποσυνείδητα προβάλλουμε στους άλλους.  Ο μέντωρ  όμως, σαν καθρέφτης, δείχνει έντιμα και ειλικρινά δυνατότητες και αδυναμίες και κατευθύνει με αντικειμενικότητα, ώστε να εστιάσουμε όπου πρέπει, να επιμείνουμε αν πρέπει ή να αλλάξουμε και έτσι να βελτιωθούμε και να πετύχουμε.

2. Κανείς δεν ξέρει τα πάντα, ούτε καν στον τομέα του, αφού η γνώση όλο προχωρά και ανακαλύπτει νέα μονοπάτια. Παντογνώστης δεν υπάρχει και ο μέντωρ δεν είναι εκεί για να πουλήσει σοφία. Ο μέντωρ μεταδίδει πείρα,  στρατηγική, τεχνογνωσία, μεθοδολογία και δίνει αντικειμενική αξιολόγηση γνώσεων, ικανοτήτων και  δυνατοτήτων, αν φυσικά απευθύνεται σε «ώτα ακουόντων». Μόνο το δεκτικό άτομο, εκείνο που πραγματικά θέλει να μάθει, που είναι ανοιχτό σε νέες ιδέες και σε διαφορετική προσέγγιση,  μπορεί να «εκμεταλλευθεί» τον μέντορα του, να του «πάρει» όσα ξέρει και να χτίσει επάνω εκεί το δικό του καινούργιο οικοδόμημα.

3. Όπως ο δάσκαλος, ο μέντωρ καθοδηγεί και συμβουλεύει και όπως ο δάσκαλος ακούει χωρίς να καταδικάζει,  στηρίζει, εγκαρδιώνει, εμψυχώνει. Η σύγχρονη κοινωνία είναι αδυσώπητα ανταγωνιστική και στον επαγγελματικό κόσμο η λέξις «φιλία» είναι συνήθως ανύπαρκτη. Ακόμη και στον πιο ιδανικό εργασιακό χώρο το κυνήγι του χρήματος, της επιτυχίας και της ανόδου κάποια στιγμή θα φέρει αντιπαλότητα, φθόνο, γλείψιμο, κάρφωμα, συκοφαντία, οργή και η εν θερμώ συζήτηση με τον προϊστάμενο δεν είναι η πλέον ενδεδειγμένη λύση. Ο μέντωρ, σαν τρίτο αποστασιοποιημένο πρόσωπο, αξιολογεί ψύχραιμα και εξομαλύνει καταστάσεις, διαφυλάσσοντας συγχρόνως την επαγγελματική αξιοπρέπεια.

4. Στην αλληγορία της Βίβλου ο Θεός χρειάστηκε έξη ημέρες για να δημιουργήσει τον κόσμο, επειδή όλα θέλουν χρόνο, μέθοδο και προσπάθεια για να δημιουργηθούν. Καμμία σταδιοδρομία δεν χτίστηκε σε μία ημέρα και κανείς επιτυχημένος δεν είναι απόλυτα αυτοδημιούργητος. Όλοι κάπου πάτησαν. Κάποιος τους έδειξε πως να χρησιμοποιούν και να εξελίσσουν τα ταλέντα τους, να αποφεύγουν προσκόμματα, να επικοινωνούν πιο αποτελεσματικά. Και όσο πιο ειλικρινής, ως προς τις επιδιώξεις και τις γνώσεις του είναι κανείς, τόσο πιο παραγωγική  θα είναι η συνεργασία με τον μέντορα και τόσο πιο αποτελεσματικές οι συμβουλές του.

Σας περιμένω και στο facebook πατώντας εδώ

 

 

 


 

 komfoukios

 

 

 

"Διάλεξε μια δουλειά που αγαπάς, και δεν θα χρειαστεί να εργαστείς ούτε μια μέρα"- Κουνφούκιος

 


 

Διαβάστε ακόμη:

Όπως στον 6ο π. Χ. αιώνα του Πυθαγόρα, έτσι και σήμερα η πρόοδος και η επιτυχία απαιτούν μια αέναη ουσιαστική πληροφόρηση- Ιόλη

pithagorasΤι δ΄έρεξα; Τι μοί δέον ουκ ετελέσθη;» - Πυθαγόρας

« Μηδ’ ύπνον μαλακοίσιν επ’ όμμασι προσδέξασθαι» έλεγαν οι Πυθαγόρειοι, «πριν των ημερινών έργων τρίς έκαστον επελθείν»:

διόλου μην  δεχτείς ο ύπνος να πέσει στ’ απαλά σκέπαστρα των ματιών σου, πρίν κάθε έργο της ημέρας ξεχωριστά ολόκληρες τρείς φορές αναλύσεις (και αναρωτηθείς) «πή παρέβην; Τι δ΄έρεξα; Τι μοί δέον ουκ ετελέσθη;» πού αθέτησες τα συμφωνημένα κατά την εκτέλεση του έργου; τι δεν έπραξες με την καρδιά σου όλη; Τι έπρεπε εσύ να ολοκληρώσεις, μα δεν το έκανες; «Αρξάμενος δ’από πρωτου, επέξιθι» Και ξεκινώντας από το πρώτο ερώτημα, εξέτασε τις πράξεις σου με κάθε λεπτομέρεια. «Ταύτα πόνει, ταύτα εμελέτα»  Βάλε τα δυνατά σου και μάθε γιατί, πώς, πού σε οδήγησαν οι πράξεις σου .

Περισσότερα

Η Πρακτική φέρνει την τελειότητα!!! Σωστά; Λάθος…

improvementτου Γιάννη Αραχωβίτη (www.SuccessMentor.gr)

Είναι προφανές ότι για να πετύχεις εξαιρετικά αποτελέσματα σε κάτι θα πρέπει να καταβάλεις μεγάλες προσπάθειες και ατελείωτες επίμονες ώρες πρακτικής. Αυτό δεν αποτελεί νέο. Απλούστατα , δεν μπορείς να διακριθείς αν δεν κάνεις ξανά και ξανά και πάλι ξανά πρακτική.

Περισσότερα

Γιατί να θέλεις να γίνεις ρήτορας (δημόσιος ομιλητής);

speechΓια να μάθεις τη τέχνη της δημόσιας ομιλίας; Υπάρχουν πολλοί λόγοι για μάθεις να παρουσιάζεις θέματα σε ακροατήριο ή θεατές. Για να τους εκπαιδεύσεις, να τους διασκεδάσεις, να τους ενθαρρύνεις, να τους πείσεις για κάτι. Σοβαροί λόγοι όλοι αλλά δεν αγγίζουν τη καρδιά του θέματος. Ο πιο σημαντικός λόγος δημόσιας ομιλίας σε οποιαδήποτε μ ομάδα ανθρώπων είναι να αλλάξεις τον τρόπο που Σκέπτονται, Αισθάνονται, ή Ενεργούν (ή συνδυασμός των τριών). Αν δεν αλλάζεις τον τρόπο που οι άνθρωποι Σκέπτονται, Αισθάνονται, ή Ενεργούν, τότε γιατί να μιλάς;

Περισσότερα

  • Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

    Σημαντική διεθνής διάκριση & επίτευξη στόχου!

    Φέτος, είχα την ευκαιρία και την τιμή να εκπροσωπήσω τη χώρα μας σε διεθνείς αγώνες ρητορικής. Κάτι που θα γινόταν για πρώτη φορά, μιας και η χώρα μας, μέχρι το περασμένο καλοκαίρι, δεν είχε τη δυνατότητα να διαγωνίζεται σε διεθνείς αγώνες των Τ.Μ.Ιnternationals.

    Περισσότερα

  • Μεγάλη Επιτυχία

    Μεγάλη Επιτυχία

    Η μεγαλύτερή μου χαρά, ως SucceesMentor & Top Performance Trainer, είναι να βλέπω τους "μαθητές" μου , να βελτιώνονται και να φτάνουν ψηλότερα μέσα από την συνεργασία μας.

    Περισσότερα

  • International Coach Federation

    International Coach Federation

    O Γιάννης Αραχωβίτης με τον κ. Dave Wondra, PCC, USA,Chairman ICF Global Board



    e-genius.gr ...intelligent web software