Τροφές που «ακονίζουν» το μυαλό και φέρνουν καλύτερους βαθμούς
Μερικοί μαθητές μπορεί να μην δίνουν τη σημασία που χρειάζεται στην κατανάλωση των σωστών τροφών την περίοδο των εξετάσεων. Ο εγκέφαλος όμως απαιτεί ποιοτική διατροφή για να εξασφαλίσει τη βέλτιστη απόδοση, όπως τονίζουν οι ειδικοί. Ακριβώς όπως ένα συνεπές πρόγραμμα μελέτης παράγει τα καλύτερα αποτελέσματα στις εξετάσεις, έτσι και ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί η πνευματική οξύτητα είναι να ακολουθούν καθημερινά ένα υγιεινό και ισορροπημένο διατροφικό πλάνο. Ποιες είναι λοιπόν οι τροφές που ενισχύουν τον εγκέφαλο;
Αβοκάντο
Πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά, βελτιώνουν την παροχή αίματος στον εγκέφαλο, φέρνοντας οξυγόνο και ζωτικά θρεπτικά συστατικά. Τα ωμέγα-3 και η βιταμίνη Ε που περιέχουν προστατεύουν τον εγκέφαλο από βλάβες που προκαλούνται από τις ελεύθερες ρίζες. Επίσης, λόγω του φολικού οξέος υποστηρίζουν το νευρικό σύστημα σε περιόδους πίεσης και άγχους.
Μύρτιλα
Αυτά τα αντιοξειδωτικά φρούτα προστατεύουν τον εγκέφαλο από οξειδωτικές βλάβες και πρόωρη γήρανση. Πλούσια σε φλαβονοειδή, βελτιώνουν επίσης την επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων, ενισχύοντας τη μνήμη, τη μάθηση και όλες τις γνωστικές λειτουργίες, τη συλλογιστική, τη λήψη αποφάσεων, τη λεκτική κατανόηση και την αριθμητική ικανότητα.
Μπρόκολο
Είναι πλούσιο σε ασβέστιο, βιταμίνη C, βιταμίνες Β, β-καροτένιο, σίδηρο, ίνες και βιταμίνη Κ. Όλες αυτές οι θρεπτικές ουσίες προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες, ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος και απομακρύνουν τα βαρέα μέταλλα που μπορούν να βλάψουν τον εγκέφαλο. Εξίσου ωφέλιμα είναι και τα άλλα σταυρανθή λαχανικά.
Μαύρη σοκολάτα
Η έντονη συγκέντρωση και το άγχος μπορούν να προκαλέσουν την ανάγκη για μια γλυκιά παρασπονδία. Αποφύγετε τις αιχμές του σακχάρου στο αίμα, επιλέγοντας μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο με χαμηλά σάκχαρα. Θα ικανοποιήσει αυτή τη γλυκιά επιθυμία αλλά θα προσφέρει, παράλληλα, αντιοξειδωτική προστασία και ταυτόχρονη ενίσχυση της διάθεσης. Οι φλαβονόλες της σοκολάτας βελτιώνουν τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων, τη γνωστική λειτουργία και τη μνήμη.
Ξηροί καρποί
Ειδικά τα καρύδια, τα καρύδια Βραζιλίας και τα αμύγδαλα, είναι εξαιρετικά ωφέλιμα για τον εγκέφαλο και το νευρικό σύστημα. Είναι πλούσιες πηγές ωμέγα 3 και ωμέγα 6 λιπαρών οξέων, βιταμίνης Β6 και βιταμίνης Ε.
Βρώμη
Όλα τα προϊόντα ολικής άλεσης είναι εξαιρετικά, αλλά η βρώμη αξίζει ειδική μνεία. Είναι μια ιδανική επιλογή για το πρωινό, καθώς είναι ένας πολύπλοκος υδατάνθρακας, γεμάτος από φυτικές ίνες που απελευθερώνουν ενέργεια για ένα μεγάλο διάστημα. Οι βιταμίνες Β που περιέχει είναι μια πρώτη γραμμή άμυνας στην υποστήριξη του νευρικού συστήματος από το στρες και είναι επίσης πολύ αποτελεσματικές ως ενίσχυση της ενέργειας.
Πρωτεΐνες
Τα αυγά, τα όσπρια, οι σπόροι και οι ξηροί καρποί είναι πλούσια σε πρωτεΐνες τρόφιμα που χρησιμοποιεί το σώμα για να παράγει αμινοξέα. Τα αμινοξέα είναι πρόδρομοι των νευροδιαβιβαστών, των εξειδικευμένων κυττάρων του εγκεφάλου που μας βοηθούν να διατηρούμε την πνευματική οξύτητά μας.
Ωμέγα-3 λιπαρά
Τα ψάρια έχουν αναγνωριστεί ως τροφή του εγκεφάλου εδώ και πάνω από 2.000 χρόνια. Τα ωμέγα-3 λιπαρά που περιέχουν είναι θεμελιώδη για την ανθρώπινη ανάπτυξη, τη μάθηση, τη συγκέντρωση και τη μνήμη.
Δενδρολίβανο
Έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία με τη μυρωδιά του και μόνο. Βελτιώνει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο, φτιάχνει τη διάθεση και δρα ως αντιοξειδωτικό.
Νερό
Μια πρόσφατη βρετανική μελέτη διαπίστωσε ότι η σωστή ενυδάτωση του οργανισμού μπορεί να ενισχύσει την προσοχή, την απόδοση και τη συγκέντρωση σχεδόν κατά 25%.
Φωτεινή Πουρνάρα
πηγή: itrofi.gr