Χριστουγεννιάτικα (αγιοβασιλιάτικα) δώρα
Χάρισε εμπειρίες, όχι αντικείμενα!
Όλοι μας ξέρουμε ότι τα χρήματα δεν σε κάνουν από μόνα τους ευτυχισμένο. Αλλά γιατί συμβαίνει αυτό; Ίσως γιατί τα ξοδεύουμε σε λάθος πράγματα. Πράγματα που απλώς γεμίζουν τα σπίτι μας, τα ράφια μας, το γκαράζ μας, το δάχτυλά μας, τα αυτιά μας κ.λ.π. Δυστυχώς όλα αυτά δεν μας κάνουν πραγματικά ευτυχισμένους.
Μα γιατί;
Ένας λόγος για τον οποίο η κατοχή πραγμάτων δεν μας κάνει τόσο πολύ (και για τόσο καιρό) ευτυχισμένους όσο θα περιμέναμε είναι αυτό ονομάζεται «φθορά λόγω παρατεταμένης εμπειρίας», δηλαδή όσο πιο πολύ βιώνουμε κάτι ευχάριστο, τόσο πιο λίγο χαιρόμαστε.
Σκέψου όταν ήσουν νέος και τα πάντα ήταν κάτι νέο, κάτι πρωτόγνωρο για σένα. Την πρώτη φορά που έφαγες σοκολάτα, το πρώτο σου φιλί, όλα ήταν μαγικά. Με το πέρασμα του χρόνου και την επαναλαμβανόμενη χρήση (βίωση) αυτά τα πράγματα χάνουν την λάμψη τους. Όταν κάτι «πολυφοριέται» παύει να εντυπωσιάζει. Το συνηθίζουμε και δεν μας διεγείρει όπως όταν το πρωτοζήσαμε.
Βεβαίως πάντα υπάρχει κάτι που μπορείς να κάνεις και να βελτιώσεις μια κατάσταση. Μπορείς να ξοδεύεις χρήματα σε εμπειρίες, όχι σε αντικείμενα. Οι έρευνες λένε ότι όσοι αγοράζουν υλικά (δώρα) χαίρονται λιγότερο από αυτούς που διαλέγουν να ξοδέψουν (επενδύσουν) σε νέες εμπειρίες. Με άλλα λόγια αντί να πάρεις ένα σκουλαρίκι στη γυναίκα σου, πήγαινέ την σε βαρκάδα μια φεγγαρόφωτη νύχτα ένα ταξίδι με ένα ποταμόπλοιο. Αντί να πάρεις στο παιδί σου άλλο ένα αμαξάκι, πηγαίνετε να παίξετε χιονοπόλεμο στο βουνό. Ο στόχος να μην είναι η απόκτηση αντικειμένων αλλά εμπειριών ζωής.
Μια εμπειρία ζωής μπορεί αν μην την κατέχεις (όπως μια κούκλα) αλλά την ζεις. Τα χρήματα μπορεί να μην σου αγοράζουν την ευτυχία αλλά σε βοηθούν να βιώσεις αξέχαστες εμπειρίες. Είναι αυτές οι εμπειρίες (και οι αναμνήσεις τους) που μας δημιουργούν μια πληρότητα μοναδική που κανένα αντικείμενο δεν μπορεί να την προκαλέσει. Μια χαρούμενη βραδιά με καλούς φίλους μένει για πάντα χαραγμένη στην καρδιά μας. Ενώ το πανάκριβο πλακάκι στο μπάνιο μας γρήγορα χάνει την γοητεία του στα μάτια μας. Το πατάμε και δεν το προσέχουμε. Για αυτό ξοδέψετε χρήματα σε κάτι που μπορείτε να κάνετε, να ζήσετε (εμπειρίες) και όχι σε κάτι που απλώς να έχετε (αντικείμενα-δώρα).
Ένας άλλος λόγος μεγαλύτερης χαράς είναι ότι τις εμπειρίες μπορείς να τις μοιραστείς με φίλους, με την σύντροφό σας, τα παιδιά σας και να τις αναπολείτε για μια ζωή. Ενώ σχεδόν κανένας δεν θυμάται τι παιχνίδι του έκαναν δώρο πριν έξι Χριστούγεννα.
Ας ξοδεύουμε χρήματα σε ότι μας εμπλουτίζει τη ζωή και όχι σε ότι γεμίζει τη ζωή.